#1 Sadzone jajko

Sadzone jajko to prosty, szybki, smaczny i pełen wartości odżywczych substytut mięsa na obiad. Jeżeli czujesz się ciężko i masz dość codziennych mięsnych obiadów – jajka idą Ci z pomocą!

Najlepsze jest w nich jest to, że pasują niemal do wszystkiego i za każdym razem smakują po prostu wybornie!

Zalecana ilość jajek na obiad dla jednej dorosłej osoby wynosi od 2-3. Mówi się, że mężczyźni nie powinni ich jeść za dużo, ponieważ znacznie wpływają one na podniesienie libido.

Jeżeli chodzi o sposób zrobienia jajka sadzonego – jedyną filozofią jest sprawienie, aby białko ścięło się zupełnie, natomiast żółtko posiadało idealnie rzadką konsystencję, a także jego przełożenie z patelni na talerz tak, aby żółtko nie rozlało się.

Jak tego dokonać?

Rozgrzej patelnię teflonową i zwilż ją delikatnie olejem. Zmniejsz ogień, a następnie rozbij jajko, dopraw je i patelnię przykryj pokrywką, co chwilę doglądając, czy białko już się ścięło. Kiedy jajko będzie gotowe, za pomocą odpowiedniej łopatki, delikatnie przełóż jajko na talerz.

PS: Jajko sadzone świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, ale zamiast nich możesz je podać z kawałkami kalafiora, a też będzie przepysznie!

Smacznego 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s